Estàs a: Pàgina principal > Novetats

Un article per reflexionar

Esperança i Responsabilitat vers a la sostenibilitat

 

“A tots els homes i dones de bona voluntat que ocupen llocs de responsabilitat en els àmbits econòmic, polític o social, demano de ser bons guardians del medi ambient”.

El Papa Francesc I es va adreçar ahir durant l’homilia de la primera missa a la Plaça San Pere en Roma, davant de  més de dos-cents mils persones.     

“Com guardians de la creació, de la naturalesa, dels altres i del medi ambient, no podem permetre que els signes de la destrucció i la mort acompanyin el camí del nostre món!”, ha continuat el Papa de Roma.

Aquest hauria de ser un element de reflexió per tots, ateus, agnòstics i creients, cristians catòlics i d’altres confessions, independentment del paper que per ells jugui l’espiritualitat, l’església i la religió. Custodiar com un principi que justament no pertany només a una vocació dels cristians, sinó de tota la humanitat que persegueix valors ineludibles com responsabilitat i respecte.

Aquest papa argentí, amb els seus primers gestos, està demostrant una extraordinària actitud per intentar recuperar el lloc d’una Fe feta amb dels elements capaços de regalar esperança. Segur que des del temps de l’encíclica Rerum Novarum(Sobre les Coses Noves)publicada pel Papa Lleó XIII el 1891, fins als temps més moderns caracteritzat per la força també física dels missatges del Papa Joan Pau II o de Benet XVI, s’han pogut observar molts canvis i, no obstant les esglésies s’anaven buidant, la capacitat de renovar-se s’ha mantingut.

El contingut de les paraules de Francesc I, tant pels creients, com per la resta dels mortals (en tant en quant Cap d’Estat i persona influent sobre el comportament de milions i milions de persones arreu del món) són molt importants perquè troben el seu sentit en un impuls primordial en aquesta societat que sembla no creure en res més que en una creixent irresponsabilitat.

Parlar del medi ambient en el bell mig d’un passatge on es tractava de recordar els deures que la societat ha de fer per sortir d’aquesta crisis, pot ser un element més d’inspiració i reflexió per tots aquells que volen  jugar el partit d’un desenvolupament no només sostenible, sinó responsable envers els diferents col·lectius humans, principalment els més vulnerables, sense oblidar-se de les possibilitats  d’una espiritualitat autèntica que porti un aire fresc, on la biodiversitat que va meravellar Francesc d’Assís pugui salvaguardar els milions de sers vivents, plantes i animals, amenaçats diàriament amb comportaments digne de un esperit que egoísticament suïcida.

Si entenem que la crisi econòmica és principalment una crisi de valors, de punts de referències perduts, seria magnífic que aquest home d’origen italià, amb arrels doncs a la Mediterrània, perduri en l’exemple que podria impulsar un altre canvi tant vital,  necessari i consensuat.

 

FOTOS

faci clic per ampliar la imatge

 

Accés ràpid
Limonium S.L. C/ Elionor de Pallars, núm 5. 43764 - El Catllar. Telèfon 977 26 10 87