Estàs a: Pàgina principal > Novetats

La visi duna oreneta de la Fira del Vi de Falset

La Fira del Vi s #orenetes

 

Que ns de pesat el pi pinyer aquest. Sempre fent davi batalletes, explicant com s de iaio i tot el que ha vist. Jo noms tinc cinc anys, i per tant no he vist gaire cosa, per els meus pares, els meus avis, i cap en darrera no s quantes generacions tots hem passat per aqu per Falset i tamb hem viscut al carrer Miquel Barcel i tots hem vist moltes coses. Per jo no me les vaig donant de vell savi.

s el que t la vida duna oreneta, una oreneta cuablanca, per ser ms precs, no sigui que les meves cosines les orenetes comunes, tan esveltes i aristocrtiques se menfadin. S, jo no tinc la galta vermellona, ni el blau metallitzat, ni la cua tan forcada com les orenetes comunes. Jo sc ms lletjota (mira, alguna cosa en com amb el pi pinyer), ms rabassuda i compacta. Mira, potser una mica com les dones fermes aquelles del Priorat que hi havia en un pster a la Fira i que tantes persones shi feien fotos. En definitiva, sc ms vulgar. Noms cal que sapigueu com en diuen en castell: avin comn. Qu passa, que sc un miserable avi tronat de Ryanair?

Per anem al gra: com he sentit el que us contava el pi pinyer, doncs mhe decidit tamb a explicar-vos les meves sensacions. Jo tinc el niu al carrer Miquel Barcel, sota una balconada, just davant don hi havia lestand de recepci de la Fira. Si el pi es queixa que ning es fixa, qu hauria de dir jo! Crec que noms un paio que anava amunt i avall amb una cmera amb teleobjectiu i que sortia i entrava daquest estand shi va fixar, ens va enfocar i potser ens va fer una foto i tot. Deu ser un ornitleg. Un altre dia us contar com destranys i pesats sn els ornitlegs!

La qesti, durant la Fira, que s a principi de maig, nosaltres, les orenetes cuablanques, estem refent els nius que lhivern i a vegades les gents que ens acusen dembrutar el carrer han desfet. A aquests estetes del b pblic els hi diria que, sense nosaltres i les nostres primmirades cosines i tamb les falcilles, i molts altres ocells, la primavera i estiu seria insofrible a causa de la quantitat de mosquits que no ens haurem cruspit, per b, tampoc sho creurien. Cada any arribem a Falset si hem superat la travessa del desert del Shara des de Senegal, i la travessa del mar, sortejant parcs elics, alguna escopetada, el mal temps i la gana durant el mes de mar, o a labril. De fet, sovint, abans de que brotin els ceps. Hem darribar sincrnicament amb els primers insectes alats que surten en el despertar de la primavera, si no passem una gana que ja et dir, i a ms ha de ploure una mica, per que es facin tolls i puguem agafar fang per restaurar els nius. Aix, la Fira ens agafa en ple fervor reproductiu (nidificador, diuen els cientfics) per us puc contar que el que sentim no t res de cientfic i s molt de primari i primaveral. Ara, com nosaltres som mongames i mantenim la parella de per vida, i no noms aix sin que tornem a niar, sempre que sigui possible, en el mateix niu, doncs en realitat crec que som bastant ms fidels i ms avorrides que les persones. Perqu si us conts tot el que jo he vist volant per Falset durant la Fira! Lefecte del vi deu ser meravells, perqu les cares canvien, es relaxen, les riallades pugen de to i la gent sapropa ms. Ja he intentat jo alguna vegada beure vi, quan he vist que alguna copa queia i que regalimava per terra, per tot i que volo ben rpid no he pogut arribar a tastar-lo. De fet, deu estar bonssim, i el que fa vora Falset ms, o aix ho diuen tota la gent que va a la Fira. Els meus rererebesavis van explicar, i aix sha transms de generaci en generaci de cuablanques, que durant una poca el vi de la terra era tot a doll, el transportaven en grans barriques, per no hi havia prcticament ampolles. Ara veig que hi ha milers dampolles amb moltes imatges i noms bonics i interessants a les etiquetes. Mencanten els seus dissenys. De fet, no us heu adonat, per les orenetes cuablanques i les orenetes comunes ens passem tota la Fira parlotejant i criticant, mira aquell tio, que lleig, i aquella noia, que guapa, i aquells, ep aquella mirada que shan creuat, totalment fora de to, i aquell grup que b sho estan passant. Volem rpid entre vosaltres, eliminant tots els insectes molests que podem, perqu pugueu tenir una bona fira i nosaltres empenta i energia per tirar endavant els nostres pollets. Ens ho passem la mar de b, aquells dos dies, molt diferents a la resta en les quals anem a caar insectes voladors damunt les vinyes que hi ha als costers i les que hi ha als plans, i anem veient com van creixent les fulles i madurant el ram.

Llstima que sempre hem de marxar a finals dagost i per pocs dies no ens podem quedar a la verema. Fan tan bona pinta i tan bona olor els rams madurs! Sempre he volgut empassar-me un trosset, per el cicle biolgic mana, i hem de marxar cap a lfrica. I sempre, en el llarg viatge, tot parlotejant i criticant en el grup, alg diu, que b ens ho vam passar a la Fira del Vi! Fins al maig proper!


 

FOTOS

faci clic per ampliar la imatge

 

Accés ràpid
Limonium S.L. C/ Méndez Núñez 16, 43004, Tarragona. Telf. 877 66 14 38