Estàs a: Pàgina principal > Novetats

II Festival de Msica Antiga de Poblet

Les mil i una nits de Msiques amb el Mestre Jordi Savall

 

Escoltar la msica ja no es suficient, hemde veure-la.

Igor Stravinski

Amb lHarmonia de les Nacions, avui 15 dagost 2014, prosseguir el II Festival de Msica Antiga de Poblet dirigit pel Mestre Jordi Savall.

Es tractar dun recorregut de ms de 130 anys duna de les parts de la histria de la msica de la humanitat que des del 1670 fins al 1800 havia despertat aquell sentit de lexistncia de lelectricitat, motor de constants activitats nocturnes, que sha perdut durant els nostres temps moderns, com comenta el Mestre Jordi Savall amb unes paraules que no deixen indiferent a ning.

Durant el Romanticisme segueix el Msic catal -  la nit va ser el que havia estat des de fa temps immemorials: un espai on la foscor convidava a creuar el llindar entre la vida real i el misteri que lenvolta; la nit era un sinnim de foscor i misteri, de por i dun mn desconegut, per tamb sinnim de silenci, de mgia, de meditaci i dinspiraci.

Tot aix, almenys per una altra mgica nit, en lesplndid escenari del cel del Monestir de Poblet reviur amb la msica ocupant el seu lloc preferent, a fi de retre homenatge a lesperit perdut amb una exhaustiva recopilaci de peces, escollides pel Mestre Jordi Savall per aquest concert, entre les ms belles obres instrumentals associades de forma directa o indirecta a la nit, el somni i les celebracions de pau i de dol.

 Dinamitzar la msica, generar cultura, reconixer que el dileg es troba noms en la necessitat de sintonitzar-se amb lespiritualitat que es respira al voltant del Monestir de Poblet... aix s que pretenem fer... i el miller de persones que han vingut ahir (14 dagost 2014) i que seguiran el II Festival de Msica Antiga de Poblet dirigit pel Mestre Jordi Savall, al llarg daquests tres dies, estan premiant aquest esfor.

Daquesta manera el Prior del Monestir de Poblet, Lluc Torcal, sexpressa en lesplndida atmosfera que el monument patrimoni de la Humanitat est regalant al miller despectadors que des de les 8 de la tarda dahir han decidit de seguir el primer dels tres concerts que el Mestre Jordi Savall ha dedicat al Mediterrani i a la seva cultura de dileg i respecte.

Amb aquests concerts tornem a l'estil i esperit amb al qual es va realitzar aquesta msica diu el director del II Festival de Musica Antiga de Poblet amb les nostres actuacions volem explorar les humanitats sonores que van inspirar les msiques otomanes, jueves i cristianes de la Mediterrnia. Ens delectem en el poder expressiu dels instruments antics i la mida de l'orquestra s'adapta al carcter nic de cada pea, i cadascun dels nostres msics realitza un paper clau en la creaci de les diverses sonoritats.

Es tracta dun viatge vers el coneixement histric que inspira noves possibilitats musicals i la creativitat artstica fa que aquestes possibilitats cobrin vida conclou el Mestre Savall produint una combinaci nica que guia tot el que fem.

L'emoci de la representaci en viu se situa en el cor de la fusi entre msica, espiritualitat i paisatge que units durant aquestes tres nits dagost, faran possible el somni dun Mediterrani lluny de la guerra i en pau perqu est genunament animat per una fora extraordinria recollida en un repertori de composicions medievals i barroques, confirmant la regla mgica que fa possible produir excellncies grcies a la fusi de coneixement, territori i innovaci que el Monestir de Poblet s capa de transmetre.

Es tracta duna gran msica interpretada i directa per en Jordi Savall amb convicci i passi per un pblic que comena a veure aquest Festival de Msica Antiga com una cita ineludible a la Catalunya del Sud.

Dem (16 dagost 2014) es representar el gran final a lesglsia del Monestir de Santa Maria de Poblet, amb el tercer concert dedicat a El Greco i a la msica del seu temps (1541-1614) amb peces que transportaran el nombrs pblic a fer aquell viatge que des de Candia (Creta, Grcia) havia perms a Domnikos Theotokpoulos (conegut com el Greco) de conixer la rica i potent Vencia amb una primera important estada en el taller de Tiziano, estudiant i treballant en ciutats com Roma, Pdua, Vicenza, Parma i Florncia  (1567 ca.) i arribant una desena danys ms tard a Espanya, a lEscorial al servei de Felip II, per acabar dinstallar-se a Toledo, on viur fins la seva mort (1614).

 

FOTOS

faci clic per ampliar la imatge

 

Accés ràpid
Limonium S.L. C/ Méndez Núñez 16, 43004, Tarragona. Telf. 877 66 14 38