Biodiversitat, Espècies invasores, Notícies

Combatent el mosquit tigre, la vespa asiàtica i el bernat marbrejat: un projecte de sensibilització a la província de Tarragona

Pallaresos
Xerrada sobre espècies invasores per part de l’equip de Limonium al municipi d’Els Pallaresos. Font pròpia (Ferran Aguilar).

Estem realitzant un projecte impulsat per la Diputació de Tarragona per sensibilitzar i informar sobre tres espècies exòtiques invasores: el mosquit tigre (Aedes albopictus), la vespa asiàtica (Vespa velutina) i el bernat marbrejat (Halyomorpha halys).

Fem xerrades a diferents municipis de la província de Tarragona i parlem tant amb les persones que treballen a l’Ajuntament com amb la brigada municipal. També informem la població sobre com s’ha d’actuar per fer front a aquests insectes.

Abans de res, cal definir què és una espècie exòtica invasora.

Una espècie exòtica invasora és una espècie al·lòctona que s’introdueix en un lloc de manera intencionada o accidental, aconsegueix establir-se i comporta impactes ecològics i socioeconòmics.

Durant aquestes xerrades parlem sobre com prevenir l’expansió d’aquests animals o com fer-ne un control, i també destaquem els danys que causen cadascun.

Mosquit tigre
Fotografia detall d’una femella de mosquit tigre (Aedes albopictus). Font pròpia (Ferran Aguilar).

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu del 2004. La seva presència és molt molesta pel nombre elevat de picades, també és perillós perquè actua com a transmissor de malalties produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika.

La vespa asiàtica (Vespa velutina) viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se el 2004 a França a través de ceràmiques i productes per l’horticultura importades des de la Xina per via marítima, i va arribar al nord d’Espanya l’any 2010 i a Catalunya el 2012.

Recorte Vespa Velutina
Fotografia detall de la vespa asiàtica (Vespa velutina). Font pròpia (Ferran Aguilar).
Dsc 0707bernat
Fotografia detall del bernat marbrejat (Halyomorpha halys). Font pròpia (Ferran Aguilar).

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) prové d’Àsia, es va detectar per primer cop a Suïssa el 2007 i el 2016 a Catalunya. La seva expansió ha estat molt ràpida i sobretot es troba al voltant de les ciutats i al llarg del litoral. La seva afectació se centra sobretot en arbres fruiters i ornamentals i cultius hortícoles. 

És important saber que les espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat, i la globalització i el transport entre diferents llocs del món ha incrementat la seva arribada. És fonamental dedicar els esforços en la prevenció i centrar-se en les causes que les provoquen: comerç d’espècies, turisme, caça i pesca esportiva, transport i comerç internacional, alliberament de mascotes, etc. Ja que un cop una espècie està catalogada com a invasora, és molt difícil la seva erradicació. 

Item added to cart.
0 items - 0,00