Notícies, Paisatge

Revitalitzant els nuclis urbans d’Organyà a partir de la millora del paisatge: Treballem en el programa ‘Arrelament’ del Departament de Territori.

El passat mes de gener vam entregar el Treball de Paisatge del sistema urbà d’Organyà. Aquest treball, contractat pel Departament de Territori de la Generalitat, ha consistit en una anàlisi, diagnosi i proposta sobre el paisatge dels nuclis urbans i el seu entorn, amb l’objectiu final de proposar unes mesures i unes accions per a poder millorar l’estat actual dels seus nuclis urbans i la seva qualitat de vida.

Img 8414 Organya
Organyà (Alt Urgell, Lleida). Font pròpia: Eduardo Soler

El programa “Arrelament” és una iniciativa del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, i va començar amb una prova pilot a les Garrigues Altes, on es posa el focus en la rehabilitació d’edificis per oferir habitatge públic i afavorir l’activitat econòmica, millorar la mobilitat i assolir una ordenació del paisatge i de l’espai públic de qualitat. El programa vol intervenir en sistemes urbans que han perdut sostingudament població en els darrers 20 anys per revertir la tendència i impulsar l’equitat territorial.

Aquest programa s’ha estès als sistemes urbans de Gandesa, Terra Alta i Organyà, territoris que han presentat una gran pèrdua d’habitants en els darrers 20 anys. De fet, el sistema urbà d’Organyà, composat per quatre municipis de la comarca de l’Alt Urgell, té 1.708 habitants amb una població envellida que tendeix a la regressió. La població es distribueix amb 796 habitants a Organyà, 548 habitants a Coll de Nargó, 266 habitants a Fígols i Alinyà i 98 habitants a Cabó.

L'Alzina d'Alinyà
El nucli de població Alzina d’Alinyà, que pertany al municipi de Fígols i Alinyà (Alt Urgell). Font pròpia: Eduardo Soler 

Algunes de les propostes presentades al Treball de Paisatge al sistema urbà d’Organyà són la reforma de les carreteres urbanes, l’ordenació dels aparcaments, millorar les zones verdes, els espais públics i els vials tenint en compte les previsions de canvi climàtic i augmentant la disposició d’ombres i espais verds, millorar l’entorn de les esglésies romàniques i dels elements de la cultura de l’aigua (abeuradors, safareigs, fonts, rentadors…). També s’han fet propostes d’estudis, plans i projectes a desenvolupar per a la millora del paisatge urbà.

Per últim, afegir que tot aquest procés ha sigut participatiu, i l’escolta dels habitants dels nuclis urbans han estat crucials per enriquir i valoritzar les propostes i el seu desenvolupament.

Item added to cart.
0 items - 0,00